O hlívě

Hlíva ústřičná (latinsky Pleurotus ostreatus, anglicky Oyster mushroom, německy Austernpilz, japonsky Hiratake, čínsky Ping gü) je jedlá, dřevokazná houba šedohnědé, šedofialové nebo šedé barvy. Roste na dřevě listnatých stromů, nebo se uměle pěstuje na slámě, zbytcích cukrové třtiny, bavlníku a na jiném rostlinném odpadu s vysokým obsahem celulózy.


Kde se vzala?

Hlíva ústřičná je hojně rozšířena v mírném klimatickém pásu, jelikož jde o houbu chladnomilnou. Některé jiné druhy hlív, již tak chladnomilné nejsou a rostou téměř po celém světě. To dělá hlívu velice atraktivní v oblastech jako Afrika nebo Indie, kde je nedostatek kvalitních potravin a přitom dostatek organického materiálu na kterém hlíva může růst.

Bosto Bosto

Zázračný všelék? Skoro

Atraktivita hlívy je celosvětová. Je to způsobeno především jejími, až téměř zázračnými léčivými účinky, které jsou v asijských kulturách známy po staletí. Nám nyní tyto vlastnosti dávají šanci proti řadě civilizačních chorob. Hlíva nebo výtažky z hlívy jsou v celé řadě preparátů a léků které pomáhají jak proti méně závažným nemocem (chřipka, angína, …), proti chronickým onemocněním (astma, alergie, ekzémy, ...), tak i proti těm nejzávaznějším nemocem (rakovina, AIDS).

Vlastnosti

  • Zvyšuje odolnost organismu, posiluje imunitní systém.
  • Snižuje hladiny cholesterolu, upravuje krevní tlak.
  • Pomáhá při léčbě kožních ekzémů, alergií.
  • Působí příznivě při léčbě hemeroidů, křečových žil, vředů.
  • Prevence proti některým rakovinným onemocněním, ateroskleróze, srdečním onemocněním.
  • Preventivně působí proti účinkům radioaktivního a UV záření.
  • Pomáhá během rekonvalescence, pro získání vitality a energie.
  • Vhodná pro diabetiky, bezlepkovou dietu, pro těhotné a kojící ženy.
  • Obsahuje mnoho minerálních látek, vitamíny (zejména skupinu B a D2), vlákninu.
  • Používá se při redukčních dietách

Tipy & triky

BostoJak převézt děti co nejedí houby?

Pokud chcete Vašim ratolestím dopřát také něco z této zázračné houby ale ony houby ze všech jídel pečlivě vybírají, můžete hlívy rozmixovat do krémové polévky, nebo jí nasušit, rozdrtit, a pak se dá přidat téměř do čehokoliv. Děti to nepoznají, určitě si pochutnají. A Vy máte dobrý pocit, že jste pro ně něco dobrého udělali, … a nebo, že jste je převezli ;-)

Jak krájet?

Hlívu nejprve rozdělíme na jednotlivé houby, pak ručně natrháme na proužky podél vláken od kraje klobouku k třeni (noze). Nakonec nakrájíme tak, že řez vedeme kolmo na směr vláken.

Co s nohama?

Nohy, neboli u hlívy správně třeně rozhodně nevyhazujeme! Jsou sice tužší, nicméně obsahují o 30-100% více glukanů než klobouky. Dají se rozmixovat do krémové polévky, do omáčky, nebo nasušit, rozdrdit/rozemlít a používat jako koření.

Zbyla hlíva?

Nevadí, hlíva jde jednoduše usušit, a pak buď používat jako čerstvá jen s tím, že jí předem trochu namočíme, nebo rozdrtit a používat jako přísadu. Lze ji také nakrájet a zamrazit, aniž by ztratila jakékoliv dobré vlastnosti či chuť. Čerstvá hlíva vydrží v lednici asi tak 5 dní.

Na co se nás často ptáte?

Jak dlouho vydrží hlíva po koupi?

Pokud ji dáte ihned do ledničky, tak asi 3-5 dní, záleží také na tom, na co ji chcete použít. Jinak se dá zmrazit nebo usušit, všechny své dobré vlastnosti si uchová.

Proč vypadá hlíva pokaždé trochu jinak?

Rozdíl muže být ve stáří, ve složení substrátu, v podmínkách v kterých ta či ona houba vyrostla. Dále se pak v různých ročních obdobích pěstují různé kmeny hlívy ústřičné, jejich vzhled je také odlišný.

Kolik by měl dospělý člověk hlívy jíst?

Tak to nikdo neví. Ale určitě platí, že méně a častěji je lépe než hodně jednou za půl roku. Ze zkušenosti našich stálých zákazníků víme, že jednou týdně i v menším množství výrazně snížilo nemocnost v rodině, zejména v zimním období.

Nemůže dojít k záměně hlívy za nějakou jinou, jedovatou houbu?

Toto je vyloučené! Podobná jedovatá houba není. Hlíva se pěstuje na pasterizovaném substrátu, který je naočkován sadbou hlívy.

Mohu si hlívu sám vypěstovat?

Ano, určitě. Na webu je spoustu návodů jak si doma vypěstovat hlívu na slámě nebo na pařezu. Také lze zakoupit již naočkovaný substrát od nějakého výrobce nebo se prodává v hobby marketech. Je to zajímavé a poučné. Na druhou stranu je třeba upozornit, že výnos nejspíš nebude takový, aby to bylo v porovnání s koupenou hlívou ekonomické. Ale za pokus to stojí ;-)

Není hlíva chemicky ošetřovaná?

Rozhodně není. To bylo naše zásadní rozhodnutí od začátku, že žádnou chemii nebudeme používat. Ani k pasterizaci substrátu, ani nikde jinde během procesu.


Hlíva v síti