Recepty

Hlíva má v kuchyni velmi široké použití. Výborná je s těstovinami, s rýží, s kroupy, k masu, do polévek. Dá se sušit, mrazit, dokonce i udit. V Rusku je oblíbená zkvašená jako kvašené zelí. Usušená a nadrcená hlíva se dá použít do omáček nebo do polévek. A náš tip? Zapečená s nivou.


Hlíva ústřičná na divoko

Hlíva ústřičná na divoko

Ingredience

  • 300g hlívy
  • 200g kořenové zeleniny (mrkev, ptržel, celer)
  • 1 cibule
  • máslo
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • nové koření
  • tymián
  • cukr
  • ocet

Postup

Hlívu ústřičnou nakrájíme na větší nudličky, kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zeleninu a orestujeme. Jakmile je zelenina opečená, přidáme hlívu ústřičnou, sůl, pepř, bobkový list, nové koření a tymián a společně chvíli smažíme.

Směs podlijeme trochou vody a dusíme doměkka pod pokličkou. Po cca 20 minutách sundáme pokličku a necháme vydusit tekutinu. Zasypeme trochou hladké mouky, promícháme a přilijeme vodu podle toho, jak chceme mít hustou omáčku.

Nakonec ještě omáčku dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem. Podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem.


Zavřít
Nakládaná hlíva ústřičná

Nakládaná hlíva ústřičná

Ingredience

  • hlíva
  • cibule
  • kořenová zelenina
  • kopr

Nálev:

  • 1,5 l vody
  • 0,5 l octa (8%)
  • 40 g soli (cca 2 zarovnané polévkové lžíce)
  • 50 g cukru
  • 4 bobkové listy
  • 10 kuliček nového koření
  • 15 kuliček černého pepře
  • 2 lžíce hořčičného semínka
  • 1 lžička koriandru plod)

Postup

Omytou a nakrájenou hlívu ústřičnou povaříme ve vodě asi ½ hodiny, scedíme a propláchneme ve studené vodě. Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na proužky a spolu s hlívou a kousky čerstvého kopru vložíme do připravených sklenic na nakládání. Ingredience na nálev smícháme a svaříme asi 5 minut, přecezený nálev nalijeme do sklenic s houbami tak, aby hlíva ústřičná byla zcela ponořená. Sklenice zavíčkujeme, ponoříme do vody a sterilujeme při teplotě 100°C asi 25 minut.

Nakládaná hlíva ústřičná je vynikající do salátů, směsí, omáček, ale i samotná chutná výborně.


Zavřít
Krémová hlívová polévka

Krémová hlívová polévka

Ingredience

  • 500g hlívy
  • 1 cibule
  • 30g másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1l vývaru z kostí nebo masoxu
  • 2 vařená vejce
  • 230ml smetany
  • zelená petržel
  • pepř
  • sůl

Postup

Cibuli osmahneme na tuku a vložíme na ni hlívu nakrájenou na nudličky, chvíli vše restujeme. Zalijeme vývarem a vaříme asi 30 minut. Ve smetaně rozšleháme hladkou mouku, vše vlijeme do polévky a ještě pomalu povaříme. Dochutíme pepřem a osolíme. Do talíře vložíme najemno posekaná vařená vejce a zelenou nať, zalijeme polévkou. Podáváme s chlebem.


Zavřít
Hlívový salát s jogurtem a křenem

Hlívový salát s jogurtem a křenem

Ingredience

  • 450g hlívy
  • olej
  • pepř
  • drcený kmín
  • 1 bílý jogurt
  • citrónová šťáva
  • kousek křenu
  • listy zeleného salátu
  • sůl

Postup

Houby nakrájíme na větší kousky a podusíme na trošce oleje s pepřem, kmínem a solí. Zakapeme citronovou šťávou a necháme vychladnout. Podušené hlívy smícháme s bílým jogurtem, dochutíme strouhaným křenem. Skleněné poháry nebo misky vyložíme listem salátu, navršíme hlívovou směs a dáme do chladničky na 30 minut vychladit. Podáváme s pečivem.


Zavřít
Omeleta s hlívou ústřičnou

Omeleta s hlívou ústřičnou

Ingredience

  • 100g hlívy
  • 3-4 vejce
  • špetka jedlé sody
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 1 červená cibule
  • petrželová nať
  • olej
  • sůl
  • pepř
     

Postup

Hlívu ústřičnou a cibuli nakrájíme na tenké nudličky, vejce rozmícháme s jogurtem, petrželkou, solí, pepřem a špetkou jedlé sody. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje, nalijeme na něj vejce, posypeme hlívou ústřičnou a cibulí a necháme propéct. Omeleta z hlívy ústřičné je výborná s čerstvým pečivem, zeleninovým salátem nebo opékanými bramborami.


Zavřít
Salát s hlívou ústřičnou

Salát s hlívou ústřičnou

Ingredience

  • 250g hlívy
  • 50g šunky
  • 1 vejce natvrdo
  • 1 okurka
  • 1 lžíce sterilovaného hrášku
  • 1 lžíce sterilované kukuřice
  • 1 malá cibule
  • majonéza
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • 1 lžíce oleje

Postup

Hlívu ústřičnou nakrájíme a podusíme asi 20 minut na lžíci oleje, osolíme, opepříme, okmínujeme a necháme vychladnout. Přidáme nadrobno nakrájenou šunku, vejce natvrdo, cibuli, okurek, hrášek a kukuřici a promícháme. Nakonec vše spojíme majonézou a dochutíme solí a pepřem. Salát s hlívou ústřičnou podáváme vychlazený s čerstvým pečivem.


Zavřít
Rizoto s hlívou ústřičnou

Rizoto s hlívou ústřičnou

Ingredience

  • 250g hlívy
  • 250g rýže
  • 2 cibule
  • 1dl bílého vína
  • 0,5l kuřecího vývaru
  • 100g parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce másla

Postup

Nadrobno nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpuštěném másle (cca 1 lžíce), zalijeme vínem a necháme přejít varem. Přidáme rýži, osolíme a asi 2 minuty mícháme. Zalijeme připraveným vývarem a dusíme na mírném ohni pod pokličkou, dokud se neodpaří tekutina. Očištěnou hlívu ústřičnou nakrájíme na kostky, opečeme na másle (cca 1 lžíce), osolíme, opepříme, podlijeme vodou nebo vývarem a podusíme. Hlívu ústřičnou smícháme s připravenou rýží a posypeme strouhaným parmazánem.


Zavřít
Karbanátky z hlívy ústřičné

Karbanátky z hlívy ústřičné

Ingredience

  • 500g hlívy - klobouky
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 0,5l zeleninového vývaru
  • 1 starší rohlík
  • sklenice mléka
  • 3 lžíce másla
  • strouhanka
  • sůl
  • pepř

Postup

Očištěné klobouky hlívy ústřičné povaříme v zeleninovém vývaru asi půl hodiny, scedíme, osušíme a nakrájíme nadrobno. Rohlík nakrájíme na malé kousky, zalijeme mlékem, necháme nasáknout a pak mléko vymačkáme a přidáme k houbám. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na másle do zlatova, přidáme k hlívě a smícháme ještě spolu s vejci, česnekem, solí a pepřem. Nakonec přijde do těsta strouhanka v takovém množství, aby se daly lehce tvarovat karbanátky, které obalíme ve strouhance a smažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Karbanátky jsou výborné s bramborovou kaší.


Zavřít
Guláš z hlívy ústřičné

Guláš z hlívy ústřičné

Ingredience

  • 500g hlívy
  • 1 rajský protlak
  • 5 stroužků česneku
  • sladká mletá paprika
  • drcený kmín
  • majoránka
  • sůl
  • pepř
  • sádlo nebo olej

Postup

Na rozpáleném sádle nebo oleji osmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme sladkou paprikou a přidáme omytou a na kousky nakrájenou hlívu. Až se hlíva trochu opeče, podlijeme ji trochou vody, přidáme prolisovaný česnek, rajský protlak, drcený kmín podle chuti, osolíme, opepříme a necháme pod pokličkou dusit. Jakmile se vydusí voda, přilijeme trochu vody, což opakujeme až do doby, kdy je hlíva ústřičná dostatečně měkká. Ke konci vaření dochutíme guláš majoránkou, solí a pepřem a necháme přebytečnou vody odpařit již bez pokličky.

Guláš z hlívy můžeme posypat čerstvě nakrájenou cibulí nebo do něj dát lžíci kysané smetany, jako příloha se k pokrmu hodí knedlík, těstoviny, noky nebo čerstvý chléb.


Zavřít