Recepty

Hlíva má v kuchyni velmi široké použití. Výborná je s těstovinami, s rýží, s kroupy, k masu, do polévek. Dá se sušit, mrazit, dokonce i udit. V Rusku je oblíbená zkvašená jako kvašené zelí. Usušená a nadrcená hlíva se dá použít do omáček nebo do polévek. A náš tip? Zapečená s nivou.


Hlívový salát s celerem

Hlívový salát s celerem

Ingredience

  • 300g hlívy
  • 1 menší celer
  • jablko
  • cibule
  • pepř
  • olej
  • petrželka
  • citrónová šťáva
  • sůl

Postup

Pokrájené houby podusíme na tuku v kastrolu. Oloupaný celer uvaříme v osolené a okyselené vodě téměř do měkka. Horký nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme na jemné kousky, jablko nastrouháme na hrubém struhadle. Vše smícháme, osolíme a okořeníme. Promícháme s olejem a zakapeme citronovou šťávou. necháme v chladničce uležet. Posypeme sekanou petrželkou. Podáváme s pečivem.


Zavřít
Brokolice s hlívou na smetaně

Brokolice s hlívou na smetaně

Ingredience

  • 150g 10%smetany na vaření
  • 200g brokolice
  • 200g čerstvé hlívy
  • 1 menší cibule

Postup

Cibulku nadrobno nakrájíme a na pánvi orestujeme. Přidáme hlívu a zalijeme smetanou na vaření. Brokolici  necháme v páře změknout a spolu s hlívou smícháme v zapékací míse. Vše zapékáme při teplotě 150 stupňů 20-30 minut. Nakonec můžete na vše lehce nastrouhat sýr dle chuti.


Zavřít
Grilovaná hlíva

Grilovaná hlíva

Ingredience

  • hlíva - klobouky
  • sůl
  • olivový olej
  • bazalka
  • bílé víno
  • pepř
  • čerstvá petrželka

Postup

Olivový olej smícháme s bílým vínem v poměru asi 3:1, přidáme pepř, sůl, bazalku. Takto vytvořenou směsí potřeme hlívu a necháme asi hodinu marinovat. Poté klademe hlívu na rozpálený gril, pečeme z obou stran. Podáváme s chlebem.


Zavřít
Rýže s houbami a sušenými rajčátky

Rýže s houbami a sušenými rajčátky

Ingredience

  • 1 šálek rýže
  • 250g hlívy ústřičné
  • 250g žampionů
  • 1 menší cibule
  • kousek pórku
  • několik sušených rajčátek
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • kousek parmazánu

Postup

Nejdříve si dáme vařit rýži podle návodu. Zatímco se rýže vaří, nakrájíme si nadrobno cibuli, pórek na nudličky a hlívu i žampióny na kostičky. Na olej dáme zpěnit cibuli, přihodíme hlívu a dusíme. Po chvíli přidáme k hlívě pórek a žampióny. Vše podusíme doměkka. Chvíli před koncem vaření osolíme, opepříme a přimícháme sušená rajčátka nakrájená na menší kousky. Do houbové směsi přidáme vařenou rýži, dobře promícháme a můžeme podávat. Na talíři posypeme hoblinkami parmazánu.


Zavřít
Hlíva jako vídeňský řízek

Hlíva jako vídeňský řízek

Ingredience

  • 400g hlívy ústřičné
  • 3 p. lžíce hladké mouky
  • 3 p.lžíce strouhanky
  • 2 vejce
  • olej na smažení a koření HOUBY VEGI (houbová delikatesa bez glutamanu sodného)

Postup

Použijeme jenom kloboučky hlívy. Umyjeme je a ubrouskem osušíme. Posypeme HOUBY VEGI a obalujeme v mouce, v rozšlehaných vejcích a v strouhance. Smažíme na oleji z obou stran. Hlívové řízky podáváme teplé s bramborovou kaší.


Zavřít
Krůtí prsíčka na hlívě ústřičné se zeleninou

Krůtí prsíčka na hlívě ústřičné se zeleninou

Ingredience

  • 80g másla
  • 200g dlouhozrnné rýže
  • 400ml zeleninového vývaru
  • 250g hlívy ústřičné
  • 1 středně velká mrkev
  • 2 celerové natě
  • 1 krůtí prsíčko {asi 400 g)
  • 1 pol. lžíce hladké mouky
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup

Rozpustíme 30g másla, přisypeme 200g dlouhozrnné rýže, podusíme. Zalijeme zeleninovým vývarem, 15 minut vaříme v hrnci přikrytém pokličkou.
Hlívu očistíme, otřeme kuchyňským papírem, nebo omyjeme, velké kloboučky rozpůlíme nebo rozčtvrtíme Mrkev očistíme, oloupeme, umyjeme, celerové natě očistíme, propláchneme, odstraníme vnější drsná vlákna, spolu s mrkví nakrájíme na tenká kolečka.
Krůtí prsíčko umyjeme pod tekoucí studenou vodou, osušíme, osolíme, opepříme. 20g másla rozpustíme na pánvi, asi 15 minut na něm maso po obou stranách opékáme, necháme stát na teple. 30g másla rozpustíme na pánvi, houby a zeleninu krátce podusíme, osolíme, opepříme. Rýži ochutíme špetkou drceného kmínu, vmícháme zeleninu a houby.
Rýži se zeleninou dáme na mísu, krůtí maso nakrájíme na silnější plátky a položíme na rýži.


Zavřít
  Hlíva s mrkví  a hráškem

Hlíva s mrkví a hráškem

Ingredience

  • 500g hlívy ústřičné
  • 150g mrkve
  • 150g mraženého hrášku
  • špetka soli
  • špetka bílého pepře
  • 1 kostka hovězího bujónu
  • 200 g zakysané smetany

Postup

Hlívu očistíme a nastrouháme, nebo nasekáme na drobno a mrkev nastrouháme na nudličky. V pánvi na rozehřátém másle hlívu s rozdrobeným bujónem restujeme asi 10 minut. Přidáme mrkev, hrášek a restujeme dalších 10 minut. Dochutíme solí a vmícháme smetanu. Za stálého míchání krátce povaříme a odstavíme.


Zavřít
Dršťková polévka z Hlívy ústřičené

Dršťková polévka z Hlívy ústřičené

Ingredience

  • 500g hlíva ústřičná
  • 2ks cibule
  • 1,5 litru vody
  • 1 polévková lžíce oleje
  • VEGI VEGI - zeleninová delikatesa bez glutamanu sodného
  • mletá sladká paprika
  • majoránka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce hladké mouky

Postup

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na úzké proužky nakrájenou hlívu a dusíme. Potom přimícháme papriku a hned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla. Přidáme zeleninovou delikatesu VEGI VEGI, lisovaný česnek a majoránku. Polévku necháme krátce povařit a za stálého míchání ji zahustíme hladkou moukou.


Zavřít
Zapečená Hlíva s nivou

Zapečená Hlíva s nivou

Ingredience

  • 800g hlíva ústřičná
  • 1ks cibule nakrájená na jemno
  • 20g máslo na smažení a vymazání mísy
  • sůl, pepř
  • 250 g sýr niva
  • list salátu
  • bylinky podle chuti

Postup

Hlívu očistíme a nakrájíme na kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme hlívu a orestujeme ji. Směs lehce osolíme a opepříme, podlijeme troškou vody a dusíme doměkka, tekutinu necháme odpařit. Do vymazané zapékací mísy (misek) dáme podušenou hlívu, nastrouháme (rozdrobíme) nivu a hlívu posypeme. Zapékáme v předehřáté troubě 15 - 20 minut. Podáváme s bramborami, zdobíme salátem a bylinkami.


Zavřít